jak dobrze wyglądać nago :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

To ja przypomnę historię (chyba gdzieś o tym pisałem) z mojej wizyty w "prześwietnym" salonie Panzerwagena przy Grochowskiej (ten należący do Sobiesława Zasady, żeby nie było niedomówień). Ubiór nie miał znaczenia, pan w salonie miał jeansy, tak jak ja.

Byłem zainteresowany Golfem Plus, na telefon ustaliłem, że mają w salonie do obejrzenia taką wersję jak chciałem, więc pojechałem razem z rodziną. Żona jak to żona, podeszła do sprawy na luzie, ot byle kolor się podobał i wyposażenie było nie gorsze niż w Avensisie, którym jeździła. Ja byłem ten "wredny klient", który chciał coś więcej ... czyli jazdę próbną.

No i tu się z panem sprzedawcą (bo na pewno na miano doradcy nie zasługiwał) ściąłem, gdy oznajmił że nie mają żadnego Golfa Plusa do jazd testowych. Tu mała dygresja, parę miesięcy wcześniej ten sam salon odsyłał mnie do ... konkurencji na jazdę testową, bo oni nie mieli auta :shock: Tym razem natomiast pan mnie osłabił jeszcze bardziej, dowiedziałem się od niego że oni są poważnym salonem, który sprzedaje kilkaset sztuk aut rocznie i ... prawie nikt nie chce odbywać jazd testowych :shock:

Dodał jeszcze, że mieli kiedyś Passata z mocnym V6, którego komuś udostępnili i tamci zajeździli auto, więc klientom nie można ufać. Masakra :rant :zastrzelic

Pogratulowałem im takich świadomych klientów, biorących auta w ciemno, zapakowaliśmy się do Toyki i od tego momentu na poważnie zacząłem interesować się Octavią.

PS ze Skodą też było śmiesznie, bo prawie nikt nie kupuje DSG (w Sinclanie powiedzieli mi, że sprzedali tego może w sumie kilkanaście sztuk) i nigdzie w mazowieckim nie ma Octy z DSG do jazd testowych Poza "parkiem dziennikarskim" oczywiście
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• pascal
      Rider
      • 2009
      • 510
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ale u tego VW to byłeś w garniaku ?? :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
        PS ze Skodą też było śmiesznie, bo prawie nikt nie kupuje DSG (w Sinclanie powiedzieli mi, że sprzedali tego może w sumie kilkanaście sztuk) i nigdzie w mazowieckim nie ma Octy z DSG do jazd testowych
        oni juz tez pieprzą takie bzdury...
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Byłem raz w salonie VW i juz nie wejde do zadnego, obsługa jakości pań z okienek na dworcu PKP
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

szkoda
            Dzwoniłem do SAP i obiecali mi użyczenie Octy z DSG z parku dziennikarskiego, bo rzeczywiście żaden diler nie miał w marcu takiego auta do testów. Oferowano mi Superba (bez sensu), a w końcu nikt z SAP się nie odezwał i musiałem testować DSG w Passacie 1.8 TSI, więc test był niemiarodajny.
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Morgoth, zalezy jaka fabia, mozesz miec full wypas w dieslu i za 70 tys Nie wspominam o RS
              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

Zamieszczone przez rkb
                Morgoth, zalezy jaka fabia, mozesz miec full wypas w dieslu i za 70 tys Nie wspominam o RS
                Sorki, wyedytowałem poprzedni post, do którego nawiązałeś (że co to za reklamówka z kapustą, jeśli starczyło tylko na Fabię).

70 tys. to raczej nie jest kwota na zakup auta w salonie. Wiem wiem, społeczeństwo biedne, kupuje używki, ja nie jestem reprezentatywny, itd itp ALE na poparcie moich słów przytoczę oficjalne dane Samaru, które informują iż przeciętna cena nowego auta kupionego w salonie to już prawie 75.000 PLN. Wiadomo, firmy kupują sporo aut droższych, kilka sprzedanych rocznie Bentleyów też podbija średnią cenę, ale takie są fakty.
                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

70 tys. to raczej nie jest kwota na zakup auta w salonie.
                  Tutaj chyba potrzebne jest sprostowanie jakiego auta? Bo przeglądając cenniki za tą kwotę lub podobną można kupić np golfa 1.4TSI 5D w wersji przynajmniej comfortline lub dopłacając ok 4tyś do higline, OII 1.4TSI Elegance u Danielcia, Toyotę Corrolę 1.6 134KM dość dobrze wyposażoną w wersji Luna 2010, Auris z tym samym silnikiem w wersji Dynamic, nie wspominając o megankach czy focusach
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

W Lublinie dobrych parę lat temu był taki ciekawy przypadek w salonie toyoty (wtedy prowadził ten salon niejaki Wiewiórski). Do tegoz salonu przyjechał (nie wiem czym) pan ubrany w stare poycierane spodnie i jakis sweterek ala rolnik. Pan zaczął sie interesowac Toyotą Camry, czyli najdroższym modelem marki. Na prośbę o pokazanie mu tego auta i chęc odbycia jazdy sprzedawca uśmiechnął się tylko i powiedział, że to jest najdroższy model marki i nie jest on raczej w zasięgu finansowym tego pana. Pan grzecznie odszedł od sprzedawcy po czym poszedł na górę salonu i zażyczył sobie rozmowy z włascicielem. Położył przez włascicielem neseserek z gotówką i powiedział, że albo ten sprzedawca wyleci z roboty i on kupi tu Camry, ale pójdzie do konkurencji, a o spososbie potraktowania go w tym salonie dowie się importer Toyoty. Efekt był taki, że sprzedawca wyleciał z roboty, a pan zamówił Camry
                    Ale jak juztak pisze to jest jeszcze jedna rzecz poza ocenianiem człowieka po ubiorze która straszliwie mnie wkurza w salonach. Mianowicie jak kupowałem nowe auto chodziłem po róznych salonach i ogladałem. No i oczywiście chciałem mieć w domu jakieś dane techniczne, opcje wyposażenia kolory tapicerek, lakierów itd. interesujących mnie aut żeby na spokojnie zasiąśc przez TV i przy piwku z żoną wybrać to co najbardziej się nam podoba. Probelm tylko w tym że w mało którym salonie dostępne były prospekty danego modelu auta !!! :shock: Na moją prośbe o otrzymanie takowego najczęściej dostawałem ... czarno-białe ksera !!! dopiero jak pytałem, sie jakim cudem mam wybrać rodzaj tapicerki czy jej kolor lub kolor lakieru na tej podstawie to dziwnym trafem z zaplecza, jak jakąś relikwię sprzedawca wynosił prospekt i wręczał mi go. To naprawdę żenujące aby kawałek papieru był traktowany w salonie samochodowym jak dobro najwyższe 8) co dziwne takich "prospektów" różnej maści marketów znajduję w swojej skrzynce pocztowej kilka dziennie i im jakoś nie szkoda że je rozdają
                    Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

Zamieszczone przez AdamB
                      Tutaj chyba potrzebne jest sprostowanie jakiego auta? Bo przeglądając cenniki za tą kwotę lub podobną można kupić np golfa 1.4TSI 5D w wersji przynajmniej comfortline lub dopłacając ok 4tyś do higline, OII 1.4TSI Elegance u Danielcia, Toyotę Corrolę 1.6 134KM dość dobrze wyposażoną w wersji Luna 2010, Auris z tym samym silnikiem w wersji Dynamic, nie wspominając o megankach czy focusach
                      Spójrz na temat wydania 70K inaczej - za tę kwotę firmy kupują np. wypasione Mondeo lub Insignię w cenie pod 100K ze zniżką >20%

Klient klientowi nierówny, jednemu ciężko jest naskrobać wspólnie z rodziną 10K, a inny kręci nosem na biedniutkie wyposażenie auta za 120K. 75K to zdrowa średnia na nówkę, bo tych najtańszych maluchów za 30-40K aż tyle się nie sprzedaje, w tej cenie idą używki.

Zamieszczone przez Big
                      jest jeszcze jedna rzecz poza ocenianiem człowieka po ubiorze która straszliwie mnie wkurza w salonach. Mianowicie jak kupowałem nowe auto chodziłem po róznych salonach i ogladałem. No i oczywiście chciałem mieć w domu jakieś dane techniczne, opcje wyposażenia kolory tapicerek, lakierów itd. interesujących mnie aut żeby na spokojnie zasiąśc przez TV i przy piwku z żoną wybrać to co najbardziej się nam podoba. Probelm tylko w tym że w mało którym salonie dostępne były prospekty danego modelu auta !!! :shock:
                      Nie ma problemów z katalogami w Toyocie, Kii, Hyundaiu (dość ubogie) i jeszcze paru markach. Najgorzej jest w ... grupie VAG Gdzieniegdzie u Panzerwagena nie mają wcale lub spod lady, po uprzednim pytaniu czy jestem zainteresowany kupnem, czy tylko oglądam/porównuję.
                      Inna sprawa, że teraz wszystko* jest w necie.

*) jak czegoś nie ma w necie, to nie istnieje
                      Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Najgorzej jest w ... grupie VAG
                        To samo jest w Oplu, Fordzie, Mazdzie, Hondzie, Fiacie, Renault, Peugeot itd.
                        Faktycznie jednynymi markami które nie mają z tym problemów jest Toyota, Kia i BMW.
                        W pozostałych markach prospekt modelu jest uwazany za relikwię której klient za nic nie ma prawa otrzymać bo jeszcze czegośc ciekawego sie dowie i nie daj Boże zechce kupić
                        A juz katalogi z akcesoriami do danego modelu to prawdziwe skarby trzymane w najściślejszej tajemnicy pod kluczm w szafie pancernej 8)
                        Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Spójrz na temat wydania 70K inaczej - za tę kwotę firmy kupują np. wypasione Mondeo lub Insignię w cenie pod 100K ze zniżką >20%
                          Ten problem będzie zawsze :szeroki_usmiech wydajesz 75kkm na dobrze wyposażoną OII, ale za 85 możesz mieć mondeo porównywalnie wyposażone.

w tej cenie idą używki.
                          Ale tu też się zaczyna dylemat: jakie auto i czy mnie stać na utrzymanie auta. Kupić auto to jedna rzecz, druga to jest je utrzymać, co roczne ubezpieczenie, naprawy itp.

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

Zamieszczone przez Big
                            To samo jest w Oplu, Fordzie, Mazdzie, Hondzie, Fiacie, Renault, Peugeot itd.
                            Ale kto to kupuje? Firmy głownie, bo te marki dają rabaty.

AdamB
                            Trza kupować pod swoje potrzeby, a nie żeby pokazać się przed sąsiadem lub komuś udowadniać kto ma dłuższego
                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Ale kto to kupuje?
                              Ludzie
                              Nieważne kto kupuje. Nie są tylko firmy bo znam baaaaaardzo duuuuuużo osób prywatnych jeżdżacych NOWYMI autami tych marek. Chodzi o to, że prospekt ma zareklamować dany model i ułatwić podjecie decyzji do co jego kupna oraz wyboru konskretnej wersji wyposażenia i wyglądu oraz kolorystyki wnętrza i lakieru. Prospekt nie jest niczym niezwykłym i powinien po prostu stać w stojaku przy prezentowanym modelu, tak aby każdy zainteresowany mógł go sobie zabrać do domu i na spokojnie przeanalizować ( i tak jest w zagranicznych salonach). Tymaczasem w Polsce prospekt to dobro deficytowe i wydzielane.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

a nie żeby pokazać się przed sąsiadem lub komuś udowadniać kto ma dłuższego
                                Niestety spora część ludzi w Polsce kupuje tymi kryteriami. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

Big
                                  widziałeś oczko :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: ?
                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Andrev3
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 6116

a ja się z wami nie zgodzę, u mnie katalogów jest po dostatkiem dla każdego, nawet oglądacza
                                    RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Morgoth
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1116

Zamieszczone przez Andrev3
                                      u mnie katalogów jest po dostatkiem dla każdego, nawet oglądacza
                                      Wpadnij na rundkę po salonach w Wawie :lol:

Kiedyś, zaślepiony magią nowości i 7-letniej gwarancji, napalałem się na Kię Vengę. Pojechałem do "saloniku" na Białowieskiej i spytałem o katalog. Pan powiedział to, co mówili w tym czasie wszyscy sprzedawcy Kii w Wawie - jeszcze do nas nie dotarły z druku.
                                      OK, nie ma to nie ma, obejrzałem Vengę w "saloniku" i wychodząc rzuciłem okiem na stojak z katalogami, gdzie ... leżał świeżutki kolorowy katalog tego modelu :diabelski_usmiech Oczywiście wziąłem, a panu nie powiedziałem :lol:

Im zdaje się nie zależy na klientach, bo za dobrze mają :roll:

BTW
                                      W wielu salonach nie ma co liczyć na rzeczową pomoc w ostatniej godzinie pracy lub w soboty (akurat wtedy mogę do nich dotrzeć), bo albo są już myślami gdzie indziej, albo czują żal do całego świata za zmarnowany weekend i gdzieniegdzie nawałę klientów. Najlepiej przyjechać w godzinach dla bezrobotnych, czyli 10-17, kiedy uczciwi ludzie są w pracy i zarabiają na samochody. O! wtedy sprzedawcy/handlowcy/doradcy mają dla nas czas :?
                                      Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Andrev3
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 6116

Morgoth, czasami się tak zdarza, że wcześniej się pojawi samochód niż katalogi do niego, nie na wszystko mamy wpływ... ale ogólnie rzadko się to zdarza żeby mi brakło katalogów do modeli które są w ofercie
                                        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Andrev3, to twój salon jest wyjatkiem. I oby tych wyjątków było coraz wiecej. Niestety ale w wiekszości salonów na prosbe o jakiekolwiek dane auta dostaje sie czarno-biale ksero. a jak ktoś pyta o prawdziwy katalog modelu to zregły słyszy, że "nie ma". Co oczywiscie nie jest prawda, bo po chwili nalegania prospekt sie znajduje na .... zapleczu salonu
                                          Zakrawa to na kpine z klienta ze własciciele i sprzedawcy w salonach traktują kawałek papieru który przecież jest PRZEZNACZONY DLA KLIENTA i DLA NIEGO DRUKOWANY jak papier o klauzuli "ścisle tajne" którego proń Boże nie wolno klientowi dac do ręki.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8030
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                                            sprzedawcy w salonach traktują kawałek papieru który przecież jest PRZEZNACZONY DLA KLIENTA i DLA NIEGO DRUKOWANY jak papier o klauzuli "ścisle tajne" którego proń Boże nie wolno klientowi dac do ręki.
                                            Myślę że nie chodzi tu o ściśle tajne tylko o oszczędności.

Komentarz

• Morgoth
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1116

Zamieszczone przez Big
                                              Zakrawa to na kpine z klienta ze własciciele i sprzedawcy w salonach traktują kawałek papieru który przecież jest PRZEZNACZONY DLA KLIENTA i DLA NIEGO DRUKOWANY jak papier o klauzuli "ścisle tajne" którego proń Boże nie wolno klientowi dac do ręki.
                                              Klient to ten co kupuje, a nie ten co ogląda
                                              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Klient to ten co kupuje, a nie ten co ogląda
                                                Morgoth, tylko że zeby kupic trzeba sie zapoznac z produktem A zeby sie zapoznac z produktem potrzebny jest .... prospekt, gdzie znajdziesz dostepne kolory i wrozy tapicerek, kolory lakierów, opcje dodatkowe, opisy jednostek napędowych i wykresy przebiegu ich momentów obrotowych, wersje specjalne czy chociazby dostępne dodatki takie jak np. dywaniki, bagażniki dachowe czy rodzaje i wzory felg. Bez zapoznania sie z tym wszyskim trudno się ot tak po prostu zdecydować na dany model w danej specyfikacji
                                                Uwazam że nawet dzieciak który przyszedł do salonu poogladać auto powienien bez problemu otrzymac prospekt danego modelu. I wcale nie dlatego że prospekt jest własnie po to żeby reklamowac tylko dlatego ze tan dzieciak moze być wysłany do salonu przez swojego ojca który nie ma czasu/nie chce mu się/ czce obejrzeć mecz (niepotrzebne skreslić) własnie po ten prospekt, bo ojciec chce kupic nowe auto a nie chce mu sie ruszac tylka z fotela żeby obejrzec samochód.

[ Dodano: Czw 29 Lip, 10 16:29 ]
                                                Zamieszczone przez AdamB
                                                Myślę że nie chodzi tu o ściśle tajne tylko o oszczędności
                                                Moze i tak, a nawet najprawdopodobniej tak. Tylko ze własciciel salonu ktory mysli że w ten spoób oszczędzi jest w wiekim błędzie. Bo klient któremu nie dane było w sosób dostatecznie dobry zapoznać sie z danym produktem wybierze produkt konkurencji
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 7723
                                                  • Volkswagen
                                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Morgoth, ja swoje auto kupuje tez na firmę i uwierz mi za te pieniądze które wydam na RSa dostałbym Insignię max wypasiona albo S2 podobnie wypasionego, do nowego mondea musiałbym dolozyć 10K-ale wole O2
                                                  do zakupu dojrzewałem od stycznia, odbyłem jazdy testowe chyba 20 samochodami
                                                  wybór padł na O2 dlatego, że jest największy fun z jazdy
                                                  ja już wyrosłem z "wygladania"(auto ktore ładnie wygląda), miewałem merce i beemki wtedy, kiedy takie fury na mieście mozna było policzyc na palcach jednej ręki(np gdy miałem X5 wtedy po 3mieście jeździły jeszcze 3 inne), na codzień nie chodzę w garniturze tylko w sportowych spodniach i T-shircie, a jak szedłem kupować auto bylem w klapkach i szortach prosto z plaży :diabelski_usmiech
                                                  większość salonów podchodzi do klienta wizualnie- jak podjeżdzasz fajna furą i w gajerze to każdy koło ciebie lata, jak wyglądasz normalnie, to nikt nie podejdzie

Zamieszczone przez Big
                                                  A zeby sie zapoznac z produktem potrzebny jest .... prospekt, gdzie znajdziesz dostepne kolory i wrozy tapicerek, kolory lakierów, opcje dodatkowe, opisy jednostek napędowych i wykresy przebiegu ich momentów obrotowych, wersje specjalne czy chociazby dostępne dodatki takie jak np. dywaniki, bagażniki dachowe czy rodzaje i wzory felg. Bez zapoznania sie z tym wszyskim trudno się ot tak po prostu zdecydować na dany model w danej specyfikacji
                                                  Big, to co mnie najbardziej boli to to, że swoje auto kupowałem w ciemno- pomijam brak auta demo ale nie było nawet katalogu :evil: i nikt nie mógł mi udzielić odpowiedzi o produkcie który jest przecież w sprzedaży- posiłkowałem się forum OCP i licznymi telefonami do SAp oraz korespondencją z Danielcio który udzielił mi kilku brakujacych odpowiedzi
                                                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• pantol
                                                    Elegance
                                                    • 2004
                                                    • 754

Zamieszczone przez Big
                                                    Andrev3, to twój salon jest wyjatkiem. (...)
                                                    To nie salon jest wyjątkiem, tylko Andrzej
                                                    Jarek "Vinci"

Komentarz

Pracuję...